Since I spent several years making a living out of writing and asking trivia questions, I thought it would be fun to write a North Dakota-based quiz.

Send me an email if you enjoy it, and judging by the responses, I may do others in the future.

1. What North Dakota married couple had speaking roles in separate major motion pictures?

  • (a) William & Jean Guy
  • (b) Harold & Sheila Schafer
  • (c) Quentin & Jocelyn Burdick
  • (d) Bob & Marcie Lind

2. Dr. Henry Wheeler, from Grand Forks, helped foil a bank robbery by what notorious outlaw?

WDAY logo
listen live
watch live
  • (a) Sam Bass
  • (b) Jesse James
  • (c) John Dillinger
  • (d) Machine Gun Kelly

3. The son of which U.S. president served as an army officer at Fort Abraham Lincoln?

  • (a) James Polk
  • (b) Abraham Lincoln
  • (c) Benjamin Harrison
  • (d) Ulysses Grant

4. Which of these College Hall of Fame basketball coaches was born in North Dakota?

  • (a) Lute Olson
  • (b) Jud Heathcote
  • (c) Dale Brown
  • (d) all three

5. Prior to becoming editor of the Fargo Forum, James Rockwell introduced what mythological folk hero to much of America?

  • (a) John Henry
  • (b) Pecos Bill
  • (c) Casey Jones
  • (d) Paul Bunyan

6. Mary Sherman Morgan, from Ray, N.D., was America’s first female what?

  • (a) astronaut
  • (b) jet pilot
  • (c) rocket scientist
  • (d) president of a large computer company

7. The bullet that killed which famous person became lodged in the wrist of Bill Massie?

  • (a) Abraham Lincoln
  • (b) Wild Bill Hickok
  • (c) James Garfield
  • (d) John Dillinger

8. Headlines were made when Air Guard pilot George Gorman pursued what over Fargo?

  • (a) UFO
  • (b) Russian airplane
  • (c) his wingman who could not land because he was suffering severe chest pains
  • (d) a diseased flock of geese

9. What breakfast cereal was created and first produced in Grand Forks?

  • (a) Corn Flakes
  • (b) Shredded Wheat
  • (c) Cream of Wheat
  • (d) Oatmeal

10. It was once a law in North Dakota to sleep with what?

  • (a) the lights on
  • (b) your boots on
  • (c) a lit cigarette
  • (d) a buffalo hide blanket

11. What girl in literature was patterned after Magdalena Carpenter of Edgeley?

  • (a) Becky Thatcher in "Tom Sawyer"
  • (b) Meg March in "Little Women"
  • (c) Dorothy Gale in "The Wizard of Oz"
  • (d) Franny in "Franny and Zooey"

12. In Billings County, the Eaton brothers established the nation’s first what?

  • (a) private dinosaur dig site
  • (b) buffalo ranch
  • (c) farmwide sprinkler system
  • (d) dude ranch

ARCHIVE: "Did You Know That" columns

13. What famous actor began his U.S. acting career in Minot in 1914?

  • (a) Boris Karloff
  • (b) Cary Grant
  • (c) Tom Mix
  • (d) Maurice Chevalier

14. What was most surprising about Mrs. Nash, Libby Custer’s favorite laundress?

  • (a) she was blind
  • (b) she had only one arm
  • (c) she was Sitting Bull’s daughter
  • (d) she was a man

15. What Major League Baseball Hall of Fame member pitched for both Bismarck and Minot?

  • (a) Satchel Paige
  • (b) Greg Maddux
  • (c) Lefty Gomez
  • (d) Tom Seaver

16. In the span of 15 minutes in 1944, Scrappy Blumer, from Cass County, shot down how many German airplanes?

  • (a) 3
  • (b) 4
  • (c) 5
  • (d) 6

17. Who is the great-granddaughter of Sitting Bull enshrined in the Southern Gospel Music Hall of Fame?

  • (a) Lillian Klaudt
  • (b) Marie McLaughlin
  • (c) Josephine Gates Kelly
  • (d) Lily Fern Weatherford

18. Laura Eisenhuth was the first woman in the U.S. elected to an executive office. To what North Dakota office was she elected?

  • (a) lieutenant governor
  • (b) attorney general
  • (c) auditor
  • (d) superintendent of public instruction

19. Tom Amberry is noted by Guinness World Records with “2,750.” What does that number represent?

  • (a) miles in a single dog-sled trip
  • (b) consecutive free throws made
  • (c) laps in a standard swimming pool
  • (d) wins by a high school football coach

20. Both Lynn Anderson and Peggy Lee were born in North Dakota and have what named in their honor?

  • (a) moon craters
  • (b) fashion lines
  • (c) rose varieties
  • (d) race horses

21. Using an alias, the oldest brother of which gangster served as a prohibition agent on the Standing Rock Reservation in the 1920s?

  • (a) Al Capone
  • (b) Creepy Karpis
  • (c) Lucky Luciano
  • (d) Dutch Schultz

22. In the early 1960s, John Steeves, who was born in Brinsmade, was ambassador to which country?

  • (a) France
  • (b) Cuba
  • (c) Afghanistan
  • (d) Canada

23. Montie Montana rode his horse in every Rose Bowl Parade from 1932 to 1994. He was known as America’s foremost what?

  • (a) fighter pilot
  • (b) trick-rope artist
  • (c) banjo player
  • (d) rodeo clown

24. John Burke and Frank White were both governors of North Dakota. What federal agency or department did they also head?

  • (a) U.S. Treasury
  • (b) Department of Agriculture
  • (c) Department of Commerce
  • (d) FBI

25. Despite being deaf, this basketball player scored 3,930 points while in high school, averaging 41.5 points per game. Who was he?

  • (a) Marv Bachmeier
  • (b) Don Augustine
  • (c) Steve Blehm
  • (d) Paul Pederson

And now, the answers:

How'd you do? Here are the answers:

1-b; 2-b; 3-d; 4-d; 5-d; 6-c; 7-b; 8-a; 9-c; 10-b; 11-c; 12-d; 13-a; 14-d; 15-a; 16-c; 17-a; 18-d; 19-b; 20-c; 21-a; 22-c; 23-b; 24-a; and 25-c.

“Did You Know That” is written by Curt Eriksmoen and edited by Jan Eriksmoen of Fargo. Send your comments, corrections, or suggestions for columns to the Eriksmoens at cjeriksmoen@cableone.net.

Curt Eriksmoen, Did You Know That? columnist
Curt Eriksmoen, Did You Know That? columnist